Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Господ чува молитвата, казана от сърце и в храма, и вкъщи

Според него в магазините има много по-голямо струпване от хора, отколкото би имало в църквата

| обновено на 10.04.20 в 14:06
Пламен Сивов
Снимка: Фейсбук

„Бих повярвал на загрижеността на всички, които коментираха темата за евентуалното струпване на вярващите и нарушаването на принципите на извънредното положение, ако същата тази страст бяха насочили във всички други посоки, които предполагат също такова струпване на хора – погледнете паркингите пред хранителните вериги, градския транспорт, БДЖ. Никой не си прави илюзии, че там човек не може да бъде заразен. В хранителните магазини има хилядократно по-голямо струпване от хора, отколкото биха се струпали хора в църквата“. Това коментира пред БНР Пламен Сивов от сайта pravoslavie.bg.

Той подчерта, че Светият синод в крайна сметка е призовал вярващите да си останат вкъщи, „но това някак услужливо се пропуска във всички коментари“:  

„Част от нашата вяра е да се вслушваме в това, което казват ни казват духовните ръководители. Най-вероятно истински вярващите ще си останат вкъщи... Не очаквам струпване на хора. Не разбирам цялото това бълбукане в момента на какво се дължи, освен на най-близкото до ума традиционно ожесточение срещу Църквата при всеки един момент, когато тя се изкаже по някой въпрос или се окаже в центъра на някакъв обществен дебат“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Пламен Сивов уточни, че клонките за Цветница и благодатният огън не са съществена част от православната вяра, „а символично препращащи практики към неща, които не касаят сърцевината на вярата“:

„Може и без тях, години сме минавали без благодатен огън. Огънят, който се запалва самата нощ на Възкресение вътре в олтара, е точно толкова благодатен, колкото този, които се носи от Йерусалим и едва ли някой може да почувства липса от това нещо. По отношение на клонките, става въпрос за благочестив обичай, регионално обусловен, не е от дълбочината на православието“. 

Сивов поясни, че рисковете са сведени до възможния за нашите условия минимум, за да не се нарушават религиозните права на гражданите и да се осигури някаква сигурност за по-голямата общност. 

И припомни, че молитвата, казана от чисто сърце - независимо дали е изречена в храма или вкъщи, Господ я чува

Интервюто с Пламен Сивов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна