Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 300 до 1000% увеличение на опитите за киберизмами

БНР Новини

Какво е състоянието на киберпрестъпността при пандемията от коронавирус, кои са най-честите измами и как да се предпазим от посегателства – отговори на тези въпроси дават експертите.

"Различните държави дават увеличение на киберизмамите от 300 до 1000%, каза за предаването "Законът и Темида" Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

В ситуацията обаче има и редица позитиви. С нарастването на случаите, се повишава и съзнанието на потребителите. Доброто старо изнудване процъфтява, но повече  хора подават сигнали.

Има и осъзнаване, че всеки може да стане жертва на измама, тормоз или изнудване онлайн – това показва бумът от сигнали и запитвания.

Друг положителен ефект е големият пробив в дигиталното образование, за който се смяташе, че ще е труден и ще отнеме много време. И учителите, и учениците се научиха да се възползват от дигиталните инструменти за работа и този опит ще се запази и надгради. 

Видя се, че някои платформи са уязвими и е имало случаи някое от децата с по-напреднали умения да заглушава сигнала или външни хора да влизат и да пускат обидно съдържание – но пък така децата виждат колко уязвими са в дигиталното пространство.

Най-често срещаните проблеми пред Центъра за безопасен интернет – част от мрежа, която защитава децата в интернет пространството – е, че непрекъснато получава голям брой сигнали, засягащи пълнолетни, които пък трябва да се отнасят до ГДБОП.

"В сегашната ситуация има увеличение на атаките, но нашата киберсигурност никога не е била гарантирана, каза на свой ред Евгения Ганчева, експерти по интернет право и информационна сигурност.

Всеки може да стане жертва.

Бум бележат фишинг мейлите – писмо с линк, който да последваме и да попълним лични данни. Те не са нови, но сега се представят за авторитетни здравни организации и искат лични данни. Както и фалшивите съобщения от банки. Не въвеждайте личните си данни и бъдете внимателни. Никой не е застрахован."

Адвокат Димо Господинов, сертифициран експерт по защита на личните данни, също обърна внимание на необходимостта да внимаваме. Той предложи и съвети за самозащита: преди да проследите даден линк, вижте накъде води и не се доверявайте на празно съобщение с линк, само защото ви е изпратено от името на приятел.

Също така, когато даряваме, да проучим дали наистина сме на сайта на официалната организация, на която искаме да дарим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна