Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асоциацията на българските села: Когато купуваме здрава храна, имаме здраво тяло

Зеленчуците от малките ферми са с много по-високи хранителни стойности

Снимка: Ани Петрова

В ситуацията на извънредно положение и карантина от Асоциацията на българските села призоваха потребителите за подкрепа на малките родни производители от семейните ферми за екологично чиста продукция. От организацията твърдят, че ако потребителите се обърнат към родното и чисто производство, това ще гарантира висококачествена храна на крайния клиент и ще помогне на дребните фермери да оцелеят в кризата.

Чистата селскостопанска продукция не е лукс и е достъпна за всеки, който я предпочете“, казва Татяна Борисова от Асоциацията:

„В условията на пандемия имате гаранция, че храната, която достига до вашата врата, е набрана и опакована единствено само от фермера и неговото семейство. Повечето от тях са отговорни. Това се случва с маски, с ръкавици и с предпазни материали. Да не говорим за разликата от това да отидете в супермаркета и да купите зеленчуците, покрай които са минали толкова много хора. Отделно, какъв тип е едната продукцията и другата. Когато купуваме здрава храна, имаме здраво тяло. Доказано е, че зеленчуците, купени от малките ферми, са с много по-високи хранителни стойности“.

Освен зеленчуци производителите предлагат млечни продукти, яйца, хляб с квас, различни видове брашно, вино.

„Сезонът започва. Много от производителите вече имат първите зеленчуци. Затруднение изпитват фермите, които произвеждат млечна продукция. Някои от тях правят опити да доставят чрез онлайн магазини, но срещат трудности... Подпомагайки тези ферми, подпомагаме живота в българското село“.  

В предаването „Хоризонт за вас“ Татяна Борисова допълни: 

Повечето фермери имат своя кауза - дали ще отглеждат стара порода животни, дали ще се грижат за пасища високо в планината, дали ще правят кашкавал по стара технология. Това са хора, които дават една добавена стойност“. 

Асоциацията разработва и онлайн платформа за пряка връзка между производителите и потребителите, така че да се избегне оскъпяването на продукцията през търговците – посредници. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от