Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъжна годишнина в Полша - 10 г. от трагедията край Смоленск

Днешната церемония във Варшава с участието на полските лидери бе скромна заради ограничителните мерки.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша почита днес десетата годишнина от самолетната катастрофа на 10 април 2010 г. край Смоленск, отнела живота на 96 души, включително на полския президент Лех Качински, съпругата му и редица висши политически и военни лица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тази сутрин в 8.41 ч, точно десет години след катастрофата, висши представители на полската държава, включително братът на Лех Качински, Ярослав, лидер на управляващата партия „Право и справедливост“, премиерът Матеуш Моравецки и председателят на долната камара на полския парламент Елжбета Витек положиха венци пред паметника на Лех Качински, както и пред намиращия се до него паметник на жертвите от катастрофата.

Поради епидемията от корнавируса в Полша събитията за отбелязването на годишнината са в силно съкратен вариант.

В дипломатическа нота, изпратена до руското посолство във Варшава, полското министерство на външните работи поиска от Русия да предаде на Полша останките от разбилия се самолет.

„Никоя норма от международното право не дава основания на Русия да задържа полска собственост“, подчерта полското външно министерство.

На 10 април 2010 г. полска държавна делегация пътуваше за Смоленск в Русия, за да почете годишнината от убийството на близо 22 000 полски граждани, включително офицери, полицаи и държавни служители, от съветската тайна служба НКВД през пролетта на 1940 г.

Заради катастрофата в Смоленск отношенията между Варшава и Москва са обтегнати от години. Десетилетие по-късно, останките от полския самолет все още са в Русия - повод за недоволство от страна на Полша, отбелязва ДПА.

От полското посолство в Москва съобщиха пред ТАСС, че ще изпратят делегация в Смоленск, за да почетат паметта на загиналите при катастрофата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени