Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Лазаров: Не бива да се спира лечението на пациенти с онкологични заболявания

Взети са всички противоепидемични мерки, уверява лъчетерапевтът.

| обновено на 10.04.20 в 14:53
Д-р Румен Лазаров, лъчетерапевт
Снимка: МБАЛ Токуда



Химиотерапиите и лъчелечението, както и операциите при злокачествени заболявания не са прекратени, а се провеждат при строги противоепидемични мерки, подчерта в интервю за "Хоризонт" лъчетерапевтът д-р Румен Лазаров, завеждащ отделението по лъчелечение и радиохирургия в болница "Токуда". Той е категоричен, че е важно да не се прекъсва лечението на онкоболните пациенти, а също и да се вземат всички мерки за защита по време на пандемия.

Препоръките на СЗО са по време на епидемия да не се спира лечението на пациенти с онкологични заболявания. Те не трябва да се изолизат вкъщи, отбеляза д-р Лазаров.

"Най-важното за онкологично болните пациенти е да не прекъсват и да не спират лечението си. Болницата работи, спешните пациенти се лекуват, оперират се по спешност. Лечението на онкологичните пациенти се води с отложена спешност в рамките на определен срок за различните заболявания и различните пациенти. Трябва да се спазва алгоритъмът, т.е. последователността на лечението."

За сигурността на пациентите са взети всички необходими противоепидемични мерки, като съмнителни за коронавирус пациенти минават през отделен вход, увери д-р Румен Лазаров.

"Не се струпват пациенти пред кабинетите, няма опашки, има обособено отделение за пациенти, които са съмнителни за коронавирус, което е с отделен вход и това не е входът за спешното отделение. Т.е. можем да приемаме както спешни пациенти, така и за консултации. На абсолютно всички пациенти се мери температурата на входа на болницата. И при химиотерапията, и при лъчелечението пациентите могат да бъдат спокойни, че няма опасност от зараза с коронавирус. Тъй като имаме пациенти, които се лекуват с месеци или година, е осъздадена специална организация по график. Пациентите не се засичат физически. Хората са помолени и изпълняват това изискване - чакат не в чакалнята, а в превозните средства, с които са дошли. След абсолютно всеки пациент се дезинфекцира мястото, където се правят процедурите."

Лекарите са снабдени със защитни средства, каза още експертът. В отделението се дават маски на пациентите, които нямат. В химиотерапията и  лъчелечението засега няма пациент с коронавирус. За да не спира лечението, има няколко лекарски екипа, каза още д-р Румен Лазаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна