Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ позволи на търговските банки да отсрочват кредитни задължения заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

До шест месеца ще могат да се отсрочват кредитни задължения заради кризата с Covid-19. Това става ясно от реда, утвърден от БНБ.

От Асоциацията на търговските банки уточняват, че заявленията за отсрочки могат да бъдат подавани до 22 юни. До края на същия месец банката трябва да вземе решение.

Утвърдени са три възможности за отсрочка - първата е само върху главницата по кредита, което означава, че лихвата продължава да е изискуема.

Втората е и за главницата, и за лихвата, а третата - за револвиращи продукти, например кредитни карти.

Предоговарянето може да е за срок до шест месеца, като новият погасителен план трябва да бъде договорен между кредитополучателя и банката до края на юни и да приключи до края на годината. Важно уточнение е, че се отнася за вноски с ненастъпил падеж.

Плащанията, които са отсрочени, се прибавят към кредита след гратисния период. Това означава, че ако сме отсрочили плащанията си за три месеца, след това срокът за погасяването на кредита ни ще се удължи с още три месеца.

Друго важно уточнение е, че право на отсрочване на кредитни задължения имат само изрядни платци или такива, които имат просрочия под 90 дни.

И от БНБ, и от Асоциацията на търговските банки изрично подчертават, че става дума за отсрочване, а не за опрощаване на задължения.

Редът важи са всички видове кредити и е съобразен с насоките, дадени от Европейския банков орган.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени