Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Баховият фестивал се отменя, на Разпети петък в Лайпциг звучи "Йоханес пасион"

Паметникът на Бах в Лайпциг
Снимка: dpa

На 10 април, Разпети петък за католическия свят, в църквата "Свети Тома", край гроба на Йохан Себастиан Бах, в 3 часа следобед - времето, в което се предполага, че Исус Христос е завършил земния си път, въпреки пандемията от Covid-19 ще звучи музиката на гениалния бароков композитор.

Бахфестът кани целия музикален свят на едно необичайно изпълнение на "Йоханес пасион" в камерна версия - в неимоверно намален музикантски състав, навярно само с десетина хористи, както е било преди около три века. Всички ние сме поканени да пеем заедно с тези неколцина хористи. Излъчването ще се осъществи на живо във фейсбук-страницата на Баховия архив - Лайпциг, както и по телевизионния канал АRTЕ, под надслова #BachBeatsCorona.

Тазгодишният Бахов фестивал отпада по разпореждане на кмета на Лайпциг Буркхард Юнг. Заедно с Вагнеровите тържества в Байройт, Бахфестът е германският фестивал с най-многобройна чуждестранна публика.

Бахови интерпретатори от цял свят, сред които десетки чуждестранни хорови формации, трябваше да се съберат от 11 до 20 юни 2020 г. на най-голямата за всички времена среща на глобалното Бахово общество - в Германия, по местата, където е живял и творил Йохан Себастиан Бах. До този момент бяха регистрирани рекорден брой продажби на билети в 42 страни по света.

Уникалната концепция на тазгодишния фестивал с неговото мото »BACH - We are FAMILY!« („Бах - ние сме семейство!“) ще се пренесе в бъдещия фестивал след две години, тъй като програмата за следващата 2021 г. вече е готова. Всички предвидени за настоящата година изпълнители и ансамбли са потвърдили участието си в Бахфеста през 2022 г. Само хоровете са 45 на брой и трябваше да дойдат от Нова Зеландия, Австралия, Малайзия, Япония, Южна Африка, Парагвай, Канада, САЩ, от много страни на Европа. Разбира се, и от самата Германия.  

Д-р Михаел Маул, интендант на Баховия фестивал в Лайпциг, заявява: „Ще запазим всички запланувани акценти от тазгодишната програма за фестивала 2022-ра. пандемията от Covid-19 няма да унищожи идеята „БАХ - ние сме семейство!“!!!  От 10 до 19 юни 2022 г., да се надяваме, в Лайпциг ще отпразнуваме най-голямото събиране на околосветското Бахово Общество за всички времена.“


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от