Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FIG: 75 процента от олимпийските квоти в гимнастиката вече са разпределени

Трима българи в ръководните органи на Международната федерация по гимнастика
Снимка: БФХГ

Бързо нарастващото разпространение на пандемията от Covid-19 наруши организирането на квалификационните състезания по гимнастика, които бяха планирани да се проведат в периода от средата на март до края на май 2020.

Според световната централа FIG 75% от 324-те олимпийски квоти по гимнастика вече са разпределени.

За да имат яснота националните федерации за провеждането на останалите надпревари, които ще са квалификация за Игрите, днес изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика взе няколко ключови решения.

Изпъкомът взе решение да удължи периода на квалификациите в различните гимнастически спортове до 29 юни 2021 година. В тази връзка комитетът реши да направи всичко възможно всички останали световни купи и континентални първенства, които са пресявки за Олимпиадата и няма да се проведат според първоначлно планираните дати, да бъдат пренасочени. За тази цел FIG възнамерява да работи в тясно сътрудничество с национални федерации - домакини, както и с континенталните съюзи, за да намери нови възможности, след като пандемията бъде ограничена и правителствените рестрикции бъдат премахнати.

По отношение на световната купа в Баку, която беше прекратена на 13 март преди да се проведат финалите, Изпълнителният комитет реши, че резултатите от квалификационния етап ще се считат за окончателно класиране и точките трябва да бъдат присъдени в съответствие с тези класирания.

Нищо не се променя за спортистите или националните олимпийски комитети, които вече са спечелили квота за Олимпиадата. Те запазват мястото си на Игрите.

Изпълнителният комитет реши още, че възрастовите критерии за допустимост трябва да бъдат изменени, за да се приведат в съответствие с Техническия правилник за FIG, определящ минималната възраст в годината на състезанията за състезания за жени и мъже, както и за Олимпийските игри.

Изпълкомът се съгласи да не променя критериите за избор на съдии за Олимпийските игри в Токио 2020 и затова съдиите, които са поканени за Игрите в Токио 2020, остават поканени за следващата година. Беше прието съдийските правилници за периода 2017—2020 г. във всички дисциплини по гимнастика ще останат в сила до края на 2021. Новите, за периода 2021–2024, ще влязат в сила на 1 януари 2022 г. Всички курсове и изпити за Бреве на съдиите също ще бъдат отложени с една година - до ноември 2021 г.

Пандемията от COVID-19 доведе до отлагането на световното първенство по акробатика в Женева, по аеробика в Баку и първото световно първенство по паркур в Хирошима. В тази връзка FIG препоръча на федерациите организатори да намерят нови възможни дати за провеждане на тези събития през 2021 г.

Засега няма планове за отлагане на световното първенство по спортна гимнастика в Копенхаген и на  световното първенство по скокове на батут в Баку. Процесът на кандидатура за домакинство на първенството по художествена гимнастика догодина също продължава.

Изпълнителният комитет обсъди и въпроса с провеждането на изборния конгрес, който е планиран за октомври в турския курорт Анталия. Разгледани бяха различни сценарии, включително възможността за отлагане на събитието до октомври 2021 г. Изпълнителният комитет отново ще прецени ситуацията в средата на май и ще вземете окончателно решение тогава или през юни, в зависимост от развитието на пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна