Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Духомир Минев: Пандемията засегна света в чувствителен за него момент

Снимка: БГНЕС

Тази пандемия ще засегне по различни начини бедността... Тази пандемия нанесе доста сериозна щета по целия свят – тя засегна света в чувствителен момент, когато почти беше преминал през един доста тежък период, почти 30-годишен, на икономическа, политическа, социална стагнация, упадък. Точно се правеха опити за излизане от това състояние и при първите признаци за излизане пандемията се стовари върху света. Нашата страна също се движеше в това русло“. Това коментира пред БНР проф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа.

Според него е важно как ще се справи страната ни със „старите болести“ като корупцията:

„Ще бъдат ли излекувани някои системи, болни от коронавирус? Някои говореха за правосъдието. Здравеопазването не е в по-добро състояние. Сега системата се справя благодарение на лекарите, нямаме перфектна здравна система. Ако всичко това започне да се променя бързо и решително, много бързо онези, които са много бедни, ще излязат от тежкото положение. Но ако старите болести си останат и се продължи само с мерки за възстановяване на бизнеса, тогава вероятно бедните ще си останат по-бедни отпреди това“.

В предаването „Хоризонт за вас“ проф. Минев коментира още:

Ако се стигне до такъв глад, който да е успее да победи страха, то това ще бъде много разрушително. Мисля, че ще бъде направено всичко възможно да не се стигне до такава ситуация“.

Интервюто с проф. Духомир Минев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна