Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Заразените в Австрия са поне 2 пъти повече от съобщените

Австрийски войник с маска пред сградата на ОПЕК във Виена.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австрия има най-малко два пъти повече случая на Covid-19 от официално съобщените, сочи огласено днес проучване, според което над 3 на 1000 души са се заразили с вируса в началото на април, предаде АФП.

Воденото от института SORA изследване показва, че 0,32% от проучените през първата седмица на април са дали положителен тест за коронавируса.

Резултатите означават, че около 28 500 от близо 9-милионното население на Австрия вероятно са засегнати, докато официалната статистика сочи 12 200 инфекции за тази седмица на април.

SORA казва, че ако се има предвид статистическата грешка, между 10 200 и 67 400 души може общо да са били заразени с коронавируса. Проучването е направено върху 1544 души.

„Имаше предположение, че повече хора са заразени от официално тестваните. Това е в съответствие с други резултати досега“, каза пред АФП основателят на SORA Кристоф Хофингер.

По съобщени днес данни в Австрия има 13 400 случая на Covid-19, от които 319 смъртни.

Алпийската страна прие строги ограничителни мерки в средата на март, като нареди като цяло на хората да си стоят вкъщи, позволи да работят само хранителните магазини и аптеките и ограничи влизането на хора в страната.

След като броят на новите заразени започна да става постоянен, правителството обяви, че малките магазини, както и тези за техника и за градинарство могат да отворят идната седмица като първа стъпка в разхлабване на мерките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна