Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В храмовете за Цветница и Великден: Само хора с лични предпазни средства

Снимка: БГНЕС

Полицията ще предприеме сериозни мерки по Цветница и Великден в цялата страна заради пандемията от Covid-19. В църквите у нас ще бъде създадена организация, която ще има за цел хората да бъдат на безопасно разстояние помежду си.

Засилен остава и контролът на пропускателните пунктове на областните градове.

Организацията около храмовете ще бъде създадена от МВР така, че потокът от хора да бъде еднопосочен и в същото време да няма струпване на хора на близка дистанция един от друг. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов:

"Хората, които посещават храмовете, трябва да са с лични предпазни средства, да се спазва отстоянието, необходимата дистанция, в самите храмове да се допускат само хора, които по никакъв начин не създават риск за разпространение на зараза",

Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг, като призова хората да бъдат диспициплинирани:

"Църковните храмове ще бъдат третирани като всички други обществени места, които се посещават от по-голям брой граждани".

До момента у нас има образувани 638 досъдебни производства и 391 преписки за нарушаване на карантината, както и над 2000 акта за събиране и разходки на хора на забранени за това места. В МВР се получават много сигнали за хора, които въпреки забраната се разхождат по паркове и градини и необходимите мерки за това се вземат.

Главният секретар на МВР допълни, че в полицията продължават да се получават непрекъснато сигнали за това.

"Ние получаваме изключително много сигнали от граждани, от медии, когато имаме възможност да установим някое нарушение, ние се самосезираме, правим го, но все пак трябва да съберем данни и годни доказателства.

Дали ще бъде за образуване на досъдебно производство, защото само съставянето на акта, пак трябва да представим някакви доказателства, за да сме сигурни, че този акт при едно евентуално обжалване ще издържи в съда".

До момента 27 служители на МВР са с доказани проби за зараза от коронавируса, каза още главен комисар Ивайло Иванов:

"Не могат да кажат тези наши колеги по какъв начин са се заразили. Дали е въз основа на тяхната работа, тъй като са от различни служби, на различни позиции, различни управленски нива. Има униформени служители, има разследващи полицаи, има от криминална, има от администрацията..."



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!