Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога можем да се позовем на непреодолима сила

В правото е уредена възможността при извънредни ситуации и обстоятелства страните по един договор да не носят вина за това, че не могат да изпълнят определени свои договорни задължения

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

С решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. беше обявено извънредно положение като мярка за ограничаване разпространението на епидемията от коронавирус. 

В правото е уредена възможността при извънредни ситуации и обстоятелства страните по един договор да не носят вина за това, че не могат да изпълнят определени свои договорни задължения. Това са т.нар. "форсмажорни обстоятелства"

В случая самият коронавирус, както и обявяването му за пандемия от СЗО, не са сами по себе си форсмажорни обстоятелства. Актовете на изпълнителната власт, издадени във връзка с обявеното извънредно положение, обаче направиха възможно позоваването на форсмажор за някои правни субекти. 

В столицата започва предоговаряне на наемите на големите търговски обекти за следващата година. Според експертите по време на преговорите ще има трудности, ако собствениците на големите обекти имат кредити и банката не желае да ги разсрочи. Според тях до голяма степен топката е в банките. 

Очаква се най-големи загуби да има за малките търговски обекти.

Съгласно чл. 306 от Търговския закон, непреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора. В Закона за задълженията и договорите също е уредена подобна клауза – чл. 81 от ЗЗД предвижда, че длъжникът не отговаря, ако невъзможността за изпълнението се дължи на причина, която не може да му се вмени във вина

Кога можем да се позовем на непреодолима сила? Какви са правните последици?

Съдът може по искане на една от страните да измени или да прекрати договора изцяло или отчасти, когато са настъпили такива обстоятелства, които страните не са могли и не са били длъжни да предвидят, и запазването на договора противоречи на справедливостта и добросъвестността.

Може ли да възникнат в някакви ситуации предпоставки за стопанска непоносимост, член 307 от Търговския закон.

Какво се случва със заплащането на дължимия наем? Какво може да предприеме наемодателят при неплащане на наемната цена?

На тези въпроси отговаря адв. Атанас Вълов, експерт по търговско право.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени