Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия възможна? Скорост по финалната права към "чакалнята на еврозоната"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на посещение в Хасково днес премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на април България ще кандидатства за влизане във валутния механизъм ERM2, който предхожда членството в еврозоната. Това бе първоначално заявената цел на правителството, но по-късно самият Борисов анонсира, че ще забави темпото, за да убеди обществото в необходимостта от подобна стъпка.

Премиерът допълни, че по този начин страната ще има по-големи възможности за набавяне на финансов ресурс за посрещането на предизвикателствата от кризата, възникнала заради коронавирусната пандемия.

Премиерът е категоричен, че кризата с Covid-19 доказва правилността на решението да се присъединим час по-скоро към валутния механизъм ERM2,  познат у нас като „чакалнята за еврозоната“:

„Не трябваше да се огъвам толкова, когато много уверено вървяхме. Защото вие сега виждате -  трилиони Европейската централна банка отпуска за възстановяване - за борба и възстановяване след това“.

Забавянето ще бъде наваксано:

„С много мощно до края на април  - предаване на проспектите. И разговарях и с Кристин Лагард, и с всички в Комисията - България е в прекрасно финансово, икономическо (състояние -  бел. ред.), структурирана като държава, с рейтинги на държави, които са и в еврозоната или в чакалнята“, допълни Борисов, като вероятно визира проспектите на двете банки, които имаха нужда от подсилване на капитала след оценките на Европейската централна банка.

Борисов изрази увереност, че отговорните европейски институции ще дадат позитивен отговор на страната ни, а решението за скоростно наваксване идва и с друга цел:

„Ще ни разрешат и суапови веднага след това плащания и ще се закачим за „основния водопровод“ в Европейския съюз“.

Премиерът не уточни за какви суапови плащания става дума. Единствената страна, която е член ERM2 и не е в еврозоната, е Дания. Националната и банка има суап-линия с Европейската централна банка, която бе реактивирана наскоро.

По същество това е предпазен механизъм  - линия, която може да осигури еврова ликвидност, ако има нужда от такава.

Неофициално пред „Хоризонт“ експерти изразиха увереност, че е разумно и България да последва примера на Дания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени