Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство препоръчва сезонните работници да не пътуват

Сезонни работници от Мароко прибират реколта в Испания, април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство въпреки пандемията от коронавирус. Очаква се те участват отново в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Италия.
 
Председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева каза, че българските работници са предпочитани. "Затова, защото са изключително отговорни. Съвестно си изпълняват трудовите задължения." 

Тя обаче подчерта, че заминаването на всеки е въпрос на личния му избор.

"Нашите сезонни работници очакват и искат да излязат, за да могат да получат по-висок доход, естествено. Това всеки сам определя. Това е лична отговорност", коментира Светла Василева.

Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, коментира, че в последните дни на телефоните в министерството се забелязва, че се обаждат доста български граждани, които питат именно как могат да заминат на работа  в друга европейска държава.

"Сега започва точно сезонът на селскостопанските работници. Този интерес ние го отчитаме, че е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят някакви доходи. Не можем от друга страна да спрем никого да пътува. Но нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, така и близките си и околните".

Димов акцентира, че няма забрана за пътуване, но: "Във всичките ни публични изяви и също така в разговорите с българските граждани, които ни търсят по телефона, ние им препоръчваме да не предприемат никакви пътувания."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени