Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Сабанов: Отварянето на пазарите спасява търговци и вносители, не и производители

Александър Сабанов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Трите дни, в които министърът на здравеопазването разреши да работят пазарите, са крайно недостатъчни, защото те ще спасят само търговците и вносителите. Производителите няма как да си продадат количествата". Това каза пред БНР Александър Сабанов - депутат от Обединените патриоти, представител на ВМРО. По думите му на производителите на маруля, примерно, от 30 до 60 дни ще им трябват, за да реализират продукцията си, а търговците и вносителите - ще реализират в тези три дни закупената стока и няма да купуват нова, за да не са на загуба освен ако нямат договор с търговските вериги..

В предаването "Нещо повече" той коментира постановление, гласувано на извънредно заседание на правителството, според което търговските вериги са длъжни да предлагат хранителни продукти от местни (регионални) производители. Документът се отнася до търговски вериги, които имат магазини поне в три административни области:

"С едно такова решение няма как да стане автоматично. Българският производител, малкият - с две оранжерии, как да отиде в голямата верига и да каже изкупувайте ми продукцията. Дяволът е в детайлите".

Той посочи, че трябва да бъдат проиграни различни случаи, за да стане ясно на производителите как ще предлагат стоката си.

 Според него решението е хубаво, но трябва да се доизработи точен механизъм за прилагането му.

Депутатът посочи, че въпросът за малките производители на плодове и зеленчуци и как да реализират продукцията си ще бъде поставен през вицепремиера Красимир Каракачанов и на правителството, за да се чуе гласът на хората:

"Министър Десислава Танева трябва да даде точни и ясни указания на тези хора какво и къде да правят. Какъв е редът, по който те да предлагат стоката си в големите вериги. Много липсват детайлите".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Александър Сабанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна