Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия арестува 5-има таджики, заподозрени в тероризъм

Полицейска кола напуска федералната съдебна палата в Карлсруе, след като прокуратурата там съобщи за арестуваните джихадисти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция задържа 5-има таджики по подозрения, че са членове на терористична клетка на „Ислямска държава“, планирала атаки срещу американските сили, базирани в Германия, предаде АФП.

Прокуратурата съобщи, че четирима от тях са били арестувани на разсъмване днес при акции в няколко апартамента и още 6 други места в западния щат Северен Рейн-Вестфалия. Другият бил задържан по-рано.

Петимата планирали атаки срещу индивиди, които смятали, че са критично настроени към исляма, обяви прокуратурата в Карлсруе.

Заподозрените, идентифицирани като Азизжон Б., Мухамадали Г., Фарходшох К., Сунатулок К. и Равсан Б. са обвинени в присъединяване към джихадистката „Ислямска държава“ през януари 2019 г. и първоначално планирали да извършат атаки в Таджикистан.

Те прехвърлили вниманието си върху Германия след получаване на инструкции от двама високопоставени лидери на „Ислямска държава“ в Сирия и Афганистан, посочи прокуратурата.

Петимата планирали да извършат атаки, включващи военновъздушни бази на САЩ в Германия и вече били поръчали онлайн части за бомби, както и да се запасят с оръжия и боеприпаси.

Освен това те планирали да убият и лице, за което смятали, че публично критикува исляма, като били започнали да го шпионират.

Двама от заподозрените са обвинени допълнително, че пътували до Албания, за да извършат поръчково убийство в замяна на $40 000. Но плановете им се провалили и те се върнали в Германия.

Събрани в Германий пари за плановете на клетката и за „Ислямска държава“ в Сирия били изпращани до финансови посредници в Турция, преди да бъдат прехвърлени на терористичната групировка.

Според „Шпигел“ ръководител на клетката бил Равсан Б. (30 г.). Той бил разследван от март 2019 г., когато бил хванат за незаконно притежаване на оръжие. Равсан Б. е обвинен в разпространяване на инструкции за направа на експлозивни устройства и за приемане на пари за убийство в Албания.

ФРГ продължава да е мишена на джихадистки групи, особено заради участието си в коалицията, воюваща срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, и участието си в международните сили в Афганистан от 2001 г.

Канцлерът Ангела Меркел позволи влизането в страната на над 1 милион търсещи убежище от 2015 г. – решение, което повиши популярността на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, според която тази вълна представлява риск за сигурността.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна