Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

106-годишна надви коронавируса във Великобритания

Кони Тичън (106 г.) и Кели Смит, която се грижеше за нея.
Снимка: Британска здравна служба

От болница във Великобритания бе изписана жена на 106 години, която е смятана за най-възрастния пациент в страната, надвила коронавируса, предаде Ройтерс.

Кони Тичън, прабаба от Бирмингам в Централна Англия, се пребори с Covid-19 за малко под три седмици и бе изписана след отрицателни проби от градската болница.

„Много съм щастлива, че надвих този вирус“, каза тя. „Нямах търпение да видя семейството си“.

Тичън, която е родена през 1913 г. и е преживяла Първата и Втората световна войни, бе хоспитализирана с признаци на пневмония в средата на март. Малко по-късно бе диагностицирана с Covid-19.

„Тя винаги сама си готвеше, макар да обичаше и непретенциозните „Макдоналдс“. Не съм ѝ казала, че са затворени“, каза внучка ѝ Алекс Джоунс (40 г.)

„Мисля, че тайната на възрастта ѝ е, че е физически активна и много независима. През декември оперираха бедрото ѝ, а след 30 дни пак ходеше. Тя наистина е удивителна и знам, че семейството няма търпение да я види“, добави тя.

Медицинската сестра Кели Смит, която се грижеше за Тичън каза, че е „фантастично да се види възстановяването на Кони“. „Тя е поразителна и ние дадохме най-доброто от себе си, за да се погрижим да оздравее“.

„Наистина сме доволни, че получи зелена светлина за изписване. Хубаво е да видиш пациенти да напускат нашето заведение, след като са победили вируса“, добави тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна