Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мангъров: Достатъчно е да се тества част от населението на случаен принцип

Доц. Атанас Мангъров
Снимка: Стаматина Никова

За да бъде епидемиологично достоверно, е достатъчно да се тества част от населението на случаен принцип - така доц. Ананас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница коментира идеята на министъра на здравеопазването да започне масово тестване на хората. Доц. Мангъров  пръв предложи още в началото на пандемията да има масово тестване за коронавируса:

"Хубаво е да се правят както едните тестове, с които се установяват хората, които отделят вируса, така и другите тестове, с които се установява каква част от населението имат антитела срещу вируса. Не е нужно да се изследва цялото население до човек, достатъчно е да се изследва една определена част.

Трябва да се направи едно представително проучване, което да бъде достатъчно голямо, за да е достоверно – да не се изтеглят само полицаи, лекари…, а да се изследва на случаен принцип населението, за да се получи информация какво се случва в страната. Би могло да се изследва и цялото население, но ще бъде много скъпо и няма да ни стигне времето, за да го направим", посочи доц. Мангъров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна