Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сила са строги ограничителни мерки, София под карантина

| обновено на 17.04.20 в 07:56
Снимка: БГНЕС

От полунощ до второ нареждане беше преустановено влизането и излизането от София на превозни средства. Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповедта по препоръка на Националния оперативен щаб и по искане на премиера Бойко Борисов.

Като причина беше посочено безотговорното поведение на голяма част от гражданите, които през последните два дни напуснаха София заради Великденските празници. 

"Огромната част от хората обясняваха, че всъщност живеят в провинцията, доказваха го с лична карта или настоящ адрес. Предупреждавахме ги, че може да не успеят да се приберат, тъй като нямат адреси в София, но всеки обясняваше как има неотложна работа, а в същото време щайги с домати, месо, колела на багажниците, но отивал да види болния си родител", коментира в предаването „Преди всички“ заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

„Върнали сме хиляди хора вчера – над 5000-6000 хиляди коли от основните изходи на София“, каза още той и допълни, че към днес сутринта трафикът е изключително спокоен, но има готовност за засилването му.

„Има хора, които не са гледали снощния брифинг и не са наясно със заповедта“, посочи старши комисар Златанов.

Той отбеляза още, че в района на кв. „Факултета“ няма напрежение.

Строгите ограничителни мерки бяха обявени на извънреден брифинг късно снощи, час преди да влязат в сила. Заповедта, с която се забранява влизането и излизането на автомобили от София няма да важи за товарните превози, автомобилите със специален режим, тези, които превозват граждани за лечение. Здравният министър Кирил Ананиев посочи:

"Гражданин, който има нужда от лечение посочва лечебното заведение, в което трябва лицето да отиде да се лекува. Имат право да влизат и да излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества, на ВиК дружествата и тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и за служебните автомобили, които превозват работници.

Шофьорът трябва да посочи кое е предприятието, телефона и управителя, директора".

За хората, които се придвижват към работа и обратно с лични автомобили се въвеждат  времеви графици за работа.

През КПП-тата те ще преминават от 6 до 8 сутринта и ще се връщат между 18 и 20 часа вечерта. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете, че само през вчерашният ден от КПП-та са върнати пет хиляди автомобила, които не са имали основателна причина да напуснат София.

Междуградският организиран транспорт също преустановява движение до второ нареждане.

Вътре в рамките на столицата няма ограничение за придвижване с изключение на кварталите, поставени под карантина. МВР следи социалните мрежи, където има информация, че точно там тече организация  за протест:

"Имаме готовност. Насочени са допълнителни сили на жандармерията, на специализираните полицейски сили, за да не се допусне нарушаване на обществения ред", каза министър Младен Маринов.

Професор Венцислав Мутафчийски отбеляза, че броят на установените с коронавирус е тревожен и допълни.

"Тези два дена, в които имаме толкова много случаи не са инцидент, а вече тенденция".

Като част от мерките за борба с разпространението на коронавируса е и въвеждането на засилено полицейско присъствие около храмовете. Близо 4000 хиляди православни храмове ще бъдат охранявани по Великден.

Кооперативните пазари и цветните борси от днес до неделя включително ще бъдат затворени, съгласно новата заповед на здравния министър.

Подробности за ситуацията днес можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна