Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Пет облекчения на мерките и 10 милиона за полицаите

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат изплатени по 650 лв. на полицаите на първа линия
Снимка: Правителствена пресслужба

Надявам се тази седмица да изпратим документите за чакалнята на еврозоната - това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг, на който министърът на финансите Владислав Горанов представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще помага на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията.

"Досега не теглим кредит. Имаме до 10 милиарда позволен кредит, но все още използваме възможностите, които сме си натрупали като мазнинка във Фискалния резерв", подчерта Борисов.

10 млн. лева за полицаите

"Искам специално да благодаря на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение. Вътрешният министър Маринов предложи за 15 200 полицаи, които са на първа линия, по 650 лв. във вид на награди. Това прави около 10 милиона. Още днеска започнете да ги изплащате. Това ще продължи за цялото време, доколкото е извънредното положение", обърна се премиерът Бойко Борисов към финансовия министър Владислав Горанов.

Пет облекчения на мерките

"Пазарите работят от вчера. Махнахме прозореца днес, за да могат тези, които влизат и излизат на работа, да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции - пет. Плюс всички останали мерки. Питам кое да облекчим още? Останаха парковете и планините". 

"Направихме максималното хората да не се усещат затворници", категоричен е Борисов. Той обеща да бъдат обсъдени мерки за облекчаването на достъпа до парковете, ако в почивните дни няма голяма промяна на кривата на заразяване.

"Според Щаба, в петък - събота вече ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяванията", уточни премиерът.

Борисов посочи още, че лекарите продължават да работят в изключително тежки условия, докато хората нарушават карантината. 

"Значи на нас ни омръзна да си стоим вкъщи, а тези, които са на първа линия особено, стотици доктори, медицински сестри, лаборанти, работят в карантинни условия - не си ходят вкъщи със седмици. В скафандри, в най-най-най неудобното облекло заради този проблем. След това си отиват и се карантинират вкъщи. И това им се вижда вече хубаво. Това, което на другите им е омръзнало. Проблемът следващата седмица ще е с медицинските работници - все повече се разболяват и ръстът на заболелите ще стане такъв, че не можем да ги поемем в болниците", коментира Бойко Борисов.

По никакъв начин светът не се е справил с коронавируса, категоричен е премиерът, който допълни, че "нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти".

"Това, което искат хората, е да намерят доктор, който да им каже: "Няма страшно, излизайте, всичко е наред". Нека мине кризата, може да си намерят такъв доктор, такива управляващи. Нашата задача е докрай да устискаме и да опазим живота на хората".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени