Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобряване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през април

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха изненадващо силно през април, тъй като започнаха да отслабват опасенията относно негативното въздействие на коронавирусната пандемия върху немската икономика, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, отскочи рязко през април до +28,2 пункта, след като през март се срина до многогодишно дъно от -49,5 пункта (най-ниското ниво на индекса от есента а 2008 г., когато стартира глобалната финансова криза). Очакванията на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение на индекса на бъдещите икономически очаквания до -42,3 пункта.

Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се влоши много силно през настоящия месец до -91,5 пункта от -43,1 пункта през март и осреднена прогноза за индекс на ниво от -77,5 пункта.

"Експертите на финансовия пазар започват да виждат светлина в края на "много дългия тунел", коментира резултатите от проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Той обаче добави: "Резултатите от специалните въпроси относно коронавирусната криза, включени в проучването, показват, че експертите не очакват да видят положителен икономически растеж до третото тримесечие на 2020 г. Също така не се очаква икономическото производство да се върне на нивата от преди коронавирусната пандемия поне до 2022 година".

Нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на еврозоната също се подобриха значително, като показателят за бъдещите икономически очаквания нарасна силно през април до +25,2 пункта от -49,5 пункта през март. За разлика от очакванията в бъдеще, Zew индексът на текущата икономическа ситуация в еврозоната се срина през април до -93,9 пункта от -48,5 пункта месец по-рано.

В същото време индексът на инфлационните очаквания в еврозоната се повиши през април с 23,0 пункта, но все още остава на отрицателна територия на ниво от -23,9 пункта, което означава, че се очаква допълнителен спад на инфлацията през следващите шест месеца.

Последното Zew проучване беше проведено сред повече от 200 пазарни финансови експерти между 7 и 20 април.

Анализатори обаче посочват, че не трябва да се акцентира върху днешните резултати от проучването по отношение изненадващо силното подобряване на икономическите бъдещи нагласи, тъй като този Zew индикатор само показва, че предвид настоящата катастрофална ситуация мнозина експерти очакват известно подобрение или поне липсата на по-нататъшно влошаване през следващите шест месеца.

"След огромният спад през предишния месец, мотото на финансовите експерти сега е: Положението само може да се подобри", коментира за Ройтерс Томас Гитцел от VP Bank.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени