Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на ЕК Кристиян Виганд:

Медийната свобода в България - въпрос, "предизвикващ особена загриженост"

Снимка: БТА

Говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд припомни, че въпросът със свободата на словото в България е отбелязан още миналата година като "предизвикващ особена загриженост във връзка с реформите в правосъдието".

Той каза това в отговор на въпрос за 111-тото място на страната ни в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за медийна свобода:

„Медийната среда, макар и да е извън обхвата на механизма за сътрудничество и проверка, в доклада за 2019-та година бе призната като факт, който предизвиква сериозна загриженост по отношение на напредъка на реформите в правосъдната система на България.

Независимите и плуралистични медии са от ключово значение за демократичния дебат и трябва да имат възможност да работят свободно, без натиск и политически и икономически интереси“, подчерта Кристиян Виганд.

Той допълни, че правителствата на страните-членки са тези, които носят отговорност за предприемането на съответните мерки за защита свободата на словото и плурализма на медиите въз основа на ценностите, на които е създаден ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна