Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП иска гарантирането на придвижването на стоки и суровини в Европа

Снимка: БГНЕС

Българската търговско-промишлена палата настоява като приоритетна антикризисна мярка да бъде гарантирано придвижването на стоки и суровини по трансевропейските коридори, за да не се възпрепятства износът и вносът между държавите. 
Компаниите и бизнес организациите, обединени в структурата на палатата, приветстват направеното до момента, но смятат, че е необходимо да се предприемат още комплексни мерки, които да обхванат по-широк кръг от фирми и граждани. 
 Гарантираното придвижване на стоки и суровини в Европа ще даде възможност на местните компании да работят и да изпълняват поръчките си, което ще доведе до запазването на работните места или наемане на нови служители. По настояване на регионалните структури и браншови организации от палатата изпращат още антикризисни предложения до властта, сред които въвеждане на електронни товарителници, обособяването на логистичните бази като обекти от критичната инфраструктура на страната за времето на настъпващите усложнения от вируса, както и преструктуриране на Програмата за развитие на селските райони с акцент върху малките и дребните стопанства. 
От промишлената палата смятат още,  че е необходимо да се обмислят и мерки, с които да започне възстановяването на икономиката до нивата отпреди кризата и препоръчват сформирането на икономически щаб, който да разработи стратегия за икономическо възстановяване. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна