Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайни преговори между управляващи и опозиция във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзници на венецуелския президент Николас Мадуро и на неговия противник, лидера на опозицията Хуан Гуайдо, са започнали тайни проучвателни преговори на фона на засилващите се опасения за възможните последици от разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, като се позова на източници от двете страни.

Дискусиите са били продиктувани от притесненията във връзка с респираторното заболяване Covid-19, хиперинфлацията и засилващия се недостиг на горива във Венецуела, а също така и от опасенията на част от членовете на управляващата социалистическа партия как да гарантират политическото си оцеляване при евентуална смяна на правителството, разкриха източниците, предава БТА.

Преговорите, които нямат установен дневен ред, са признак, че както съюзниците на Мадуро, така и тези на Гуайдо, продължават да са неуверени, че могат да победят насрещната страна в условията на глобална пандемията и на широките американски санкции, чиято цел е Мадуро да бъде принуден да се оттегли от президентския пост.

„Има две крайности: Мадуро и тези, които мислят, че вирусът ще сложи край на лидерската позиция на Гуайдо, и тези, които се надяват, че кризата ще доведе до падането от власт на Мадуро. Мисля, че трябва да намерим решения“, заяви депутат от опозицията, който подкрепя сближаването между двата лагера.

Ройтерс не успя да установи кога са започнали преговорите, къде и как се провеждат и какво е отношението към тях на Мадуро и Гуайдо. Провеждането на преговорите бе потвърдено от седем източника, принадлежащи към двата политически лагера във Венецуела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна