Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Ситуацията с цените на петрола е "притеснителна"

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че ситуацията по отношение на глобалните цени на петрола е "притеснителна".

Той обаче добави, че оценката на развитията на петролните пазари трябва да се извършва за по-дълъг период от време, тъй като тези развития не могат да бъдат оценени правилно "за ден или седмица".

Според Кремъл е твърде рано да се правят изводи за възможни допълнителни стъпки за спиране на петролния ценови спад преди глобалната сделка, договорена във формата "ОПЕК +" да влезе в сила на 1-ви май, предаде Ройтерс.

Цената на петрола брент удари по-рано в сряда 21-годишно дъно точно под $ 16 за барел, достигайки най-ниско ниво от 1999 г. насам, преди обаче да последва отскок на петролните фючърси с доставка през юни с 2,5% обратно към $ 20 за барел.

"Трябва да направим анализ, точно когато сделката на "ОПЕК +" започне да работи ... Сега остава само да изчакаме", посочи Песков пред журналисти, когато беше попитан за евентуални допълнителни мерки, които Русия може да предприеме във връзка с много слабите цени на петрола.

Междувременно изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници във формата "ОПЕК +" може би са готови да обмислят по-нататъшни съкращения на производството с цел стабилизиране на петролните пазари.

В интервю за агенция Блумбърг Бирол посочи, че "може би е уместно за "ОПЕК +" да намали производството на петрол възможно най-скоро", повтаряйки по този начин отправеният от него подобен призив преди по-малко от 24 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!