Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Богдан Петрунов

БЦЖ ваксината – обнадеждаващо средство за борбата с коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато се борим с враг, който малко познаваме, е нормално обстановката да е напрегната. За БЦЖ ваксината – като мощен имуностимулатор, за Бул Био и за годините от 1953 до 1990 г., когато българската БЦЖ ваксина е била една от най-добрите в света, разказва акад. Богдан Петрунов, алерголог, имунолог и консултант в Националния център по заразни и паразитни болести. 

БЦЖ ваксината засилва имунитета, касае се за стимулиране на клетъчния имунитет у хората. Както сега се установява и скоро ще бъде изяснено, хората, имунизирани с БЦЖ ваксина, по-леко преболедуват коронавирусната инфекция, по-малко смъртност има. Това е нещо, което първи установиха американските колеги от Нюйоркския технологичен институт, наблюдавайки имунизационните програми в света. Те видяха, че в страните от Източна Европа, които имаха добра имунизационна програма и редовно имунизиране с БЦЖ ваксина, по-леко преминава епидемията от кронавирус. 

Това, разбира се, не е свързано с някакво пряко действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет, общият имунитет на организма. В резултат на това хората много по-малко боледуват. Това е добре доказано с нашата БЦЖ ваксина. Ние разполагаме с препарат, който повече от 30 години се използва за лечението на карцинома на пикочния мехур и дава много добри резултати. 

Напълно разбирам колегите от Австралия и Нова Зеландия, от САЩ, които правят проучванията на БЦЖ ваксината и я намират за едно обнадеждаващо средство за борбата с коронавируса.

Разговорът с акад. Богдан Петрунов, алерголог, имунолог и консултант в Националния център по заразни и паразитни болести, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна