Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 50 жертви на Covid-19 Хърватия разхлабва карантинните мерки

Загреб, 17 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватия започва от следващата седмица поетапно разхлабване на карантинните мерки срещу коронавируса, които наложи преди месец. Началото ще бъде дадено с отваряне на още магазини и възстановяване на обществения транспорт в градовете, съобщи днес премиерът Андрей Пленкович, цитиран от Ройтерс.

Страната с население 4,1 млн. души е под карантина от средата на март, като само на хранителни магазини, аптеки и бензиностанции е разрешено да работят. Дотук в страната са установени 1981 случая на Covid-19, 50 са жертвите на заболяването.

„Епидемиологичната ситуация е под контрол. Вече можем постепенно, подчертавам – постепенно, да възстановим икономическите дейности. Трябва да останем много предпазливи, за да не изгубим това, което сме постигнали“, предупреди Пленкович.

От 27 април всички магазини в страната ще бъдат отворени освен тези, които са в големите търговски центрове. Бизнесът също може да оказва услуги, които не се нуждаят от близък контакт.

От 4 май отварят за работа и местата, в които има близък физически контакт като фризьорски салони, но мерките за защита трябва да продължат да се използват.

Моловете отварят врати на 11 май, откогато ще бъде позволено и събиране на до 10 души на безопасна дистанция. От същата дата ще заработят и началните училища, както и баровете и ресторантите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна