Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова:

Маршрути в София за достъп на родители с малки деца до парковете

До 3 май ще бъде безплатно паркирането в синя и зелена зона в София

| обновено на 24.04.20 в 13:32
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага парковете и градините, както и планината Витоша да могат да се ползват от родители с малки деца. Тя заяви това на брифинг при проверката на строежа на разширението на столичния Околовръстен път.

Столичният кмет подчерта, че ще изчака решение на Националния оперативен щаб дали да бъдат отворени парковете и градинките за разходки за децата. Вече се прави организация за маршрути, така че движението да е еднопосочно:

"Знаете моята болка. Това е излизането на малките деца. Аз съм предложила да създадем организация, колегите подготвят – да сме готови, да създадем организация, така че да може да се пуснат само родителите с малки деца, и то в определени часове, по определени маршрути, за да гарантираме еднопосочно движение.

Това е огромна организация, която изисква време. Кога ще стане това, това ще го препоръча и реши Националният оперативен щаб. Аз не бих си позволила да направя нещо, за което след това ще ме обвинят всички, че заради мен хората са се разболели".

До 3 май се удължава срокът, в който ще бъде безплатно паркирането в синя и зелена зона в София, обяви още столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"Казвам седмица по седмица, защото този въпрос не е еднозначен. Всички мои колеги ме натискат да върнем "синята зона" поне, защото в центъра виждаме, че е хаос с паркирането. В същото време, ако аз днес обявя, че връщаме "синя зона", ще започнат от понеделник снимки на хора в автобуси и трамваи и ще се окаже, че аз ще съм виновна за това, че има струпване на хора".

Столичния заместник-кмет по екология Йоана Христова е освободена от поста по нейна лична молба, съобщи още Фандъкова.

На последното заседание на Столичния общински съвет представителите на "Демократична България" и независимият Борис Бонев поискаха оставката на Христова заради забавянето на ремонта на Западния парк.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени