Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата екранизация на "Дюн" излиза в края на годината

Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън
Снимка: consequenceofsound.net

Феновете на научната фантастика едва ли са пропуснали първите кадри от предстоящата нова екранизация по романа на Франк Хърбърт "Дюн". Романът, вдъхновил големи фантастични поредици, които и до днес гледаме и обичаме, разказва вълнуваща история, свързана с пустинна планета и специална подправка.

През 1965 година на книжния пазар се появява „Дюн“ от американския писател Франк Хърбърт. Научно-фантастичния роман се превръща в първия носител на наградата „Небюла“, връчвана от Асоциацията на писателите на научна фантастика и фентъзи в Америка. По десетките пътеки на сюжета в „Дюн“ ни повежда Петър Атанасов от специализирания сайт СайФай.бг. 

"Дюн" се развива на планетата Дюн или Еракис - това е една пустинна планета, която е важна за галактиката със своята подправка меланж, само там се произвежда тя. Тя е нещо като наркотик, пристрастява хората и също така обаче им дава известна възможност да виждат в бъдещето", разказа Петър Атанасов.

Въпреки всички качества на книгата, които я превръщат в безценно литературно наследство, две са основните причини за нейната популярност. Така мисли писателят, учител и фен на поредицата Милен Димитров.

"Първото е, че нямаш чувството, че четеш книга от 1965 година. От темите до езика - всичко изглежда съвременно и дори сякаш засяга днешните проблеми. Другото нещо е начинът, по който е написана." 

В края на годината ще видим новата екранизация по популярния роман "Дюн". Това обаче не е първият опит да се направи филм за книгата, припомня Милен Димитров.

"През 1984 е направен опит за филмова адаптация. Казвам опит, защото филмът се оказа не особено успешен. Разбира се, че Дейвид Линч е невероятен кинорежисьор, но според мен изборът точно той да режисира "Дюн" не е особено удачен".

Светът на Дюн е основно вдъхновение за популярни поредици като „Междузвездни войни“ и „Колелото на времето". Премиерата на новата продукция по фантастичния епос е планирана за 18 декември. Кого ще видим в главните роли - разказва Петър Атанасов. "В основните роли ще видим някои от най-големите актьори в момента - Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Джордж Броли" 

Първите кадри от новия филм дебютираха в мрежата на 13 април. Режисьор е Дени Вилньов, когото познаваме от всепризнатите от критиката и киноманите продукции „Сикарио“, „Блейд Рънър 2049“ и „Първи контакт“.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени