Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение

| обновено на 25.04.20 в 19:13
Бойко Борисов инспектира строителните работи по отсечката Белокопитово-Буховци на АМ „Хемус“
Снимка: БГНЕС

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци.

"Да остане само закон, който да позволява например на здравния министър да задължава за маските, за банките - да могат кредитите да продължат не се изплащат в тези срокове, които сме казали.....Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено.

В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днес са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора".

"Аз искам да го махнем по-рано това положение и да остане само закон, който да позволява, примерно здравният министър да задължава за маските, което е доказано вече", коментира премиерът.

Възложил съм да се направи анализ на ситуацията, "ако едно семейство се премести в същата среда - например на вилата си или в малка къща за гости, да се изолира и в друго място за петък, събота и неделя", допълни Борисов.

"В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и обяснение, да видим как ще се получи, заедно с народа, пазейки се, да облекчим ежедневието си. Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме", каза още премиерът.

По повод възможността парковете да бъдат отворени за разходка при строги правила, забрана да се консумира алкохол и да се сяда по тревните площи, Борисов коментира:

"Вход, изход буквално да се направи, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване. Да мине семейството, да се разходи детето, да тича, да го прибере".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени