Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-25 април 2020 (ВИДЕО)

Гледка към Еверест

Международната федерация по спортно катерене обяви, че Европейското първенство в Русия ще се проведе през октомври, а трите кръга на Световната купа в дисциплината “трудност”, които бяха планирани за юли в Швейцария и Франция, се отлагат. Решението за провеждане на Европейското първенство от 1 до 8 октомври в Москва дава шанс на състезателите от Стария континент да спечелят последните две квотни места за историческия олимпийски дебют на спортното катерене в Токио 2020. Олимпийските игри в японската столица се наричат така, но ще се проведат през лятото на 2021 г., както вече стана ясно.


Дисциплината

Както ви съобщихме, 26-членна китайска експедиция е в момента на Еверест, макар да няма информация за напредъка й. Това са единствените хора, които получиха пермити този сезон. Те ще отбележат 60-ата годишнина от първото китайско изкачване на северната стена на върха.

Едва ли обаче се наслаждават на кой знае каква тишина и липса на хора в района, тъй като работници на две големи компании успяха да монтират три 5G антени в Базовия лагер, както и на 500 метра по-нагоре. За целта якове и носачи са пренесли повече от 8 тона оборудване. Още 2 станции ще бъдат монтирани на 6500 м и така най-високият връх на планетата вече ще има 5G покритие. От едната от компаниите обясниха, че искат да дадат възможност на китайците, които си стоят по домовете заради коронавируса, да се насладят на панорамната гледка към мечтания Еверест.


Еверест, 2019

Да бягаш 5 километра в състезание в градска среда не е екстремен спорт, но в условията на пандемия и редица ограничителни мерки това може да се окаже за любителите на екстремни преживявания едно от малкото удоволствия. Това - по повод провеждащия се днес у нас първи виртуален крос. Идеята е, че участниците бягат по 5 км по улиците, в полетата край населените места, в които живеят, или вкъщи, на някакъв вид тренажор, записват с мобилно приложение резултата си и после го публикуват в онлайн таблицата на организаторите. Резултатите очаквайте утре, когато ще станат ясни освен победителите, така също и размерът на даренията, които записалите се са направили в помощ на борбата с коронавируса.

Виртуални състезания се провеждат и по света. В края на миналата седмица бегачи от над 80 националности участваха по подобен начин в иначе организираното в Япония “Ава скайрейс”.


Бягане в градски условия

Какво е бъдещето на планинското бягане и състезанията - тази тема беше дискутирана през седмицата в бегаческите среди у нас, а гръцкото издание “Adventure” събра мненията на оргазаниторите на някои от големите международни състезания по света, сред които ултрамаратоните в Лаваредо и Кападокия, както и Пирин Ултра. Неговият организатор Димитър Димитров посочва, че очакванията са за голям отлив от състезанията, за сметка на ръст в индивидуалните спортове и предизвикателства, чиито резултати ще бъдат споделяни в дигиталните и социалните платформи, а състезателите ще се завърнат към същината на планинските спортове.

“Наистина е трудно да се отговори сега на тези въпроси. Изглежда, че влиянието върху състезанията в краткосрочен и средносрочен план ще бъде много голямо. Особено на големи, международни състезания, било то планински или градски. Очакванията ни са за голям отлив от състезанията, за сметка на ръст в индивидуалното бягане и планинарството. Повече FKT (Fastest Known Time - поставяне на лични рекоди, б.а.), индивидуални предизвикателства, споделяни чрез дигитални и социални платформи. Индивидуалните дейности ще нарастнат, тъй като предполагат по-малко подкрепителни и помощни пунктове, по-малко превръщане на планината в парк и завръщане към същината на планинските спортове.” - отбелязва организаторът на Пирин Ултра Димитър Димитров.


ЕКСТРЕМНО ОНЛАЙН КИНО

Зрителите вече могат да видят документалния филм “Том” (линк към филма), който показва опита на загиналия миналата година британски топ алпинист Том Балард да стане първият човек, изкачил соло в един зимен сезон шестте големи северни стени в Алпите. Балард успява в това начинание и беше гост на Банско филм фест през 2015 г., а филмът-портрет спечели голямата награда на фестивала.

На 24 февруари 2019 г. 31-годишният британец и 42-годишният италианец Даниеле Нарди изчезнаха под Нанга Парбат. Двамата се опитаха да изкачат осемхилядника в алпийски стил, по нов маршрут по реброто Мъмери. Дни по-късно телата им бяха открити на около 5900 м височина и се предполага, че двамата алпинисти са загинали при падане.


Даниеле Нарди и Том Балърд

Тази седмица се състоя онлайн премиерата на филма ““UFO LIFE” (линк към филма) за постижението на двама чешки алпинисти на седемхилядника Чамланг (7319 м) в долината Хонгу, в Непал. През май 2019 г. за 6 дни Марек Холечек и Зденек Хак изкачват в алпийски стил северозападната стена на върха, по премиерен маршрут, наречен “UFO”. Опити по тази стена са правени от катерачи от цял свят в продължение на десетки години, за което във филма разказват легендите в алпинизма Райнхолд Меснер и Дъг Скот. Марек Холечек и Зденек Хак са носители на “Златен пикел” (еквивалент на Оскарите в алпинизма) за прокарването на нов маршрут по Гашербрум 1 (8080 м) през август 2017 г., а през май 2018 г. преминаха премиерен машрут по шестхилядника Kyajo Ri (6186 м) в Непал. 


Чамланг, Непал

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна