Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики към Меркел заради кризата с Covid-19

Волфганг Шойбле
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел бе похвалена у дома и в чужбина за реакцията си на кризата с коронавируса, но докато гласовете на недоволство стават все по-шумни, подкрепата за правителствената стратегия вероятно намалява, предаде АФП.

Въпреки че Германия започна да разхлабва карантинните мерки миналата седмица, Меркел предупреди за предпазливост и разкритикува увеличаващото се нетърпение да бъдат премахнати строгите ограничения върху публичния живот, наложени преди месец за забавяне на заразата.

Мерките дотук се оказаха успешни, като Германия запазва ниво на смъртност от само 3,7% насред пандемията – далеч по-ниско от други големи европейски съседи.

Ограниченията бяха посрещнати с одобрение от обществото. Почти три четвърти от населението заявяват, че ги подкрепят в проучване от миналия петък.

А управляващият Християндемократически съюз и сестринският му Християнсоциален съюз възвърнаха увереността си, след като сондажи показа 10-процентен ръст на доверието през последните две седмици до 38%.

Но в същото време ветеранът в германската политика Волфганг Шойбле и настоящ председател на Бундестага предупреди, че ограниченията може да засегнат правата на гражданите.

„Когато чуя, че защитата на животи трябва да бъде над всичко останало, не мисля, че това е изцяло вярно“, каза той вчера пред в. „Тагесшпигел“.

Меркел предизвика и гняв от страна на регионални лидери, когато заяви миналата седмица, че те са били твърде нетърпеливи във вдигането на рестрикциите.

Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия и кандидат да наследи Меркел като лидер на ХДС, изрази протест, че дискусията как да бъде вдигната карантината била „уместна“.

Това, разбира се, е въпрос на живот и смърт, каза той снощи пред А Ер Де.

И атакува „песимистичните прогнози“ на някои от медицинските експерти, изтъквайки, че „40% от леглата в интензивните отделения в провинцията са празни“.

А най-популярният германски вестник „Билд“ повтори думите му в редакционна статия днес, обвинявайки Меркел, че е „упорита и властна“.

До голяма степен смълчани в кризата досега, германските опозиционни партии стават все по-критични към правителствения курс.

Зелените, все още най-популярната опозиционна партия, също призова за предпазливост. В неделя съпредседателката Аналена Бербок осъди плановете за възобновяване на Бундеслигата без зрители от следващия месец.

А лидерът на либералните „Свободни демократи“ предупреди, че консенсусът за мерките срещу коронавируса се разцепва, обявявайки край на националното единство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна