Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Европа трябва да бъде дом на науката и иновациите

Следващият бюджет на програмата "Хоризонт Европа" ще бъде знаков

Снимка: БТА

Разработването на ваксина отнема години и не можем да правим компромис нито с нейната безопасност, нито с нейната ефикасност. Има строги правила и критерии, които трябва да бъдат спазвани, отбеляза в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел по повод глобалните усилия за откриване на ваксина срещу коронавируса, причиняващ Covid-19.

„Факт е обаче и, че за първи път наблюдаваме такава безпрецедентна мобилизация в целия Европейски съюз на научно-изследователските организации, на компаниите. За първи път в тази сфера работят много интензивно суперкомпютърните центрове, които позволяват за много по-кратко време да се преминават етапи, които в нормален период отнемат месеци. Никой не би могъл да каже кога точно ще бъде готова ваксината. Това, което сега за нас е важно, е да подкрепим европейските компании, защото две от европейските компании са сред най-напредналите. И двете споделиха очакванията си да започнат клинични тестове с първа група от 200 човека в периода юни-юли“, уточни Мария Габриел в предаването "Хоризонт до обед".

Критична е фазата с производствения капацитет, защото след клиничните изпитания ще дойде този етап, посочи Мария Габриел. На 4 май ще стартира глобалната инициатива за отговор на коронавируса, целяща набирането на 7.5 милиарда евро, за да се ускори работата в три направления: ваксина, диагностични тестове и медикаменти, каза Габриел.

Covid-19 ни показа още веднъж колко са важни инвестициите в наука и иновации, подчерта Мария Габриел. Тя изтъкна, че е от особена важност следващият бюджет на програмата „Хоризонт Европа“ да даде ясен знак, че науката е част от нашия живот.

Какво ще се случи с програмата за академичен обмен Програмата „Еразъм“? При настъпването на кризата с Covid-19 е имало 165 хиляди участници по „Еразъм+“, 60 на сто от тях са прекъснали мобилността си, 40% са продължили своята мобилност, като тя е преминала към онлайн обучение, сочат обобщените данни към момента.

Планът за цифрово образование трябва да бъде актуализиран, заяви още Мария Габриел.

Победителите от първия по рода си паневропейски хакатон в условия на кризата с коронавируса, който се проведе през уикенда, ще бъдат обявени на 30 април. Поставен е бил световен рекорд с предадените над 2 142 решения, участниците са били 20 966, а България е била силно представена с 303 участници, изтъкна еврокомисарят.

В Европа има изключително много идеи, сега предизвикателството е да се превърнат в реални проекти, смята Мария Габриел. „В Европа имаме стартъпи, имаме иноватори – сега е важно те да усетят, че Европа е техният дом, че тук могат да развият идеите си и то не само до състояние на прототип, а да стигнат до фаза, в която да се комерсиализират, в която да се прилагат“, коментира Мария Габриел.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!