Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенска фирма тества за своя сметка служителите си за Covid-19

Снимка: EPA/БГНЕС

Голяма фирма от Русе, която е лидер в жп превозите и производството на био горива, има бензиностанции и пристанище с терминал за втечнен газ, дава пример за добра бизнес практика. Компанията е осигурила за своя сметка PCR и бързи кръвни тестове, с които служителите ѝ могат да бъдат изследване на работното им място.

Пред БНР заместник-директорът на фирмата Светослав Първанов заяви, че цената на тестовете е несъизмерима с цената на човешкия живот. 

Той посочи, че служителите не са задължени да се тестват и уточни, че първоначалният план е бил на тест да се подложат около 30% от числения състав на дружеството: "Установихме, че желанието на служителите надхвърли нашите очаквания".

“Малко след 13-и март, когато беше обявено извънредното положение, ние спазихме абсолютно всички указания, които получавахме от здравните власти. Снабдихме офисите си с дезинфектанти, маски за служителите, ръкавици за еднократна употреба, термометри за дистанционно мерене на температурата. Провеждаше се многократно дезинфекция през деня и така повече от месец не можехме да усетим дали тези мерки играят някаква роля дали помагат. Появи се и напрежение в служителите и това ни накара да търсим решение, в което да установим какво е здравословното състояние на големите колективи и така да се стигне до реализирането на идеята с да го наречем – масовото тестване“, посочи още Първанов.

Къде става тестването

“В централния офис на фирмата ние имаме медицински кабинет, който се използва от службата по трудова медицина, в обичайната ежедневна практика в момента той беше приспособен в лаборатория и лаборантите от диагностичната лаборатория ни посещават всеки работен ден", обясни Първанов.

По думите му досега няма положителен резултат сред изследваните.

Светослав Първанов заяви, че компанията им е запазила работните места, като е взела мерки за възнагражденията на служителите. Той обясни, че едно от дружествата на фирмата е кандидатствало по мярката 60:40, но все още няма обратна информация.

Цялото интервю на Диана Янкулова със Светослав Първанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени