Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов колапс на цените на петрола в началото на седмицата

Петролните фючърси бележат драматични понижения в началото на седмицата след подновени притеснения относно свободния капаците на хранилищата за петрол, особено тези в Съединените щати, на фона на силното глобално свиване на потреблението на черното злато с оглед на очертаващата се световна икономическа рецесия заради коронавирусната пандемия.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни се сриват 25% към $ 12,50 за барел, като за кратко дори поевтиняха под нивото от 12 долара. Това може да се очертае като второто най-ниско ценово ниво на тези американски петролни контракти, след като на 21-ви април те се търгуваха около рекордно дъно от $11,57 за барел.

Основна причина за подновените агресивни разпродажби на американски петролни фючърси са засилващите се страхове, че ключовият център за съхранение на петрол в САЩ - хъбът Кушинг (Cushing), Оклахома, ще достигне в скоро време пълния си капацитет на запълняемост. Към средата на април капацитетът на складовите хранилища в Кушинг вече беше запълнен на 70%, като някои търговци посочиха, че цялото налично пространство вече е наето.

Днешният нов силен спад на петрола WTI следва неговото поевтиняване с цели 32% през миналата седмица, която стартира кошмарно със срив на изтичащите майски фючърси на американския лек суров петрол за пръв път на отрицателна територия до -$37,63 за барел. След падежа на фючърсите с доставка май последва отскок на юнските петролни фючърси през втората половина на миналата седмица, но днес те отново са подложени на силен ценови спад.

Фючърсите на петрол брент с доставка през юни поевтиняват "по-сдържано", или с 8,5% към $ 19,60 за барел, след техен срив с 23,7% през миналата седмица, като отново отправят поглед към 21-годишното ценово дъно около $15,98 за барел от 22-ри април.

"Пазарът знае, че проблемът със съхранението остава в пълна сила и ние прогнозираме, че ще бъдат достигнати върховете на складовите резервоари до няколко седмици", посочи в свой анализ Бьорнар Тонхауген, ръководител за петролните пазари в компанията Rystad Energy. Цените могат да продължават да се сриват, когато производителите няма вече къде да съхраняват петрола в близко бъдеще, допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна