Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психиатърът д-р Захари Зарков:

Следи от наркотици в организма има до 30 дни след употребата им

Ефектът върху шофирането е различен в зависимост от времето на приема

Д-р Захари Зарков
Снимка: БГНЕС

Някои от наркотичните вещества могат да бъдат открити в организма до 30 дни след употребата им. Това каза пред "Хоризонт" психиатърът д-р Захари Зарков, директор на дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в Националния център по обществено здраве и анализи. 

"Канабисът може да бъде открит между 2 седмици - 4 седмици след употребата му. Това е много важно, за да не се излиза с гръмките спекулации, че четири  забранени вещества са открити. Това в следствието и в лабораториите към МВР много добре се знае, но трябва да има уточнение, че откритите 4 вещества не означава, че са употребени непосредствено преди шофирането", коментира д-р Зарков в предаването "Хора, пътища, автомобили" по повод неотдавнашната тежка катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков.

Кръвните проби доказват до часове употребата на различни вещества. Кокаинът, амфетамините и марихуаната са забранени субстанции в България.

"Бромазепамът е известно лекарство, изписва се на специален режим. То е успокоително, класическо, с много хубави действия върху пристъпи на тревожност. Пак ще спекулираме, ако кажем, че едно от лекарствата или субстанциите е доминирало над другите, защото те имат противоположни ефекти върху шофирането", поясни специалистът.

Кокаинът може да предизвика агресивност при шофирането, висока скорост, безотговорност, чувство за свръхувереност и рисково поведение, когато  е взет непосредствено преди това.

"Обратното - след преминаване на действието на кокаина има забавени реакции, сънливост и намалено внимание при шофиранеЕдно е в активната употреба, друго е след като изтече ефектът му", подчерта д-р Захари Зарков.

Амфетамините намаляват концентрацията, увреждат зрението, водят до рисково поведение, посочи психиатърът, като се позова на клиничните белези на употребата на различните вещества, без да визира конкретния случай със смъртта на журналиста.

След употреба на канабис, на трева има забавени реакции, усещане, че времето тече по-бавно, повишаване на времето за вземане на решения, понякога трудно спазване на права линия при шофиране, неустойчивост на вниманието, изтъкна още Зарков.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени