Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жюстин Томс: Механиката на фалшивата новина е да разчита на нашите страхове

Жюстин Томс
Снимка: Илиян Ружин

Определението „фалшиви новини“ и/или дезинформация трайно се настани в живота ни в последните години - от случайно допуснати фактологически грешки в дадена информация, през изкуствено преувеличаване заради сензацията и до съзнателно подаване на напълно невярна информация с цел да се манипулират хората да предприемат някакви действия.

В днешно време, основният източник на дезинформация (невярна информация) е интернет, който обаче в същото време е и най-големият резервоар на познания в света. Затова е много важно да можем да различаваме   признаците на фалшивата информация. Още повече, че с развитието на технологиите на практика всеки потребител на интернет може да бъде автор на информация и новини. Именно затова е много важно да научим първо родителите, а след това и децата, да не се поддават на дезинформация, смята Жюстин Томс - преподавател в Нов български университет и лектор на online oбучение по проекта "Get Your Facts Straight" на програма "Media Literacy for All" на Европейската комисия и под ръководството на фондация "Глобални библиотеки - България".

"Не се поддавайте на дезинформация", съветва  Жюстин Томс в интервю на Доротея Николова:

Ние, родителите, сме тези, които даваме модел на нашите деца, за това как да се държат в интернет и какво да правят с живота си. Ако ние сме подвластни на фалшивите новини, лесно ще го предадем на децата си. Ясно е, че нашите деца чисто технологично ни изпреварват. Но ние сме тези, които носим отговорност да им показваме верния път. 

Децата или възрастните се поддават на тези информации? 

Еднакво. Но възрастните по-лесно се връзваме на фалшивите новини, въпреки че децата подхождат доста по-чисто и непредубедено. 

Има ли тънкости, за които трябва да внимаваме, дори и да сме медийно грамотни?

Трябва да си проверяваме информацията и много отговорно да споделяме в интернет пространството. Живеем в една сложна медийна среда. На всички национални медии трябва да имаме доверие, а  при всички останали - да проверяваме многократно, преди да изпаднем в паника. Защото механиката на фалшивата новина е да разчита на нашите страхове, за да можем да я споделим, без да сме прочели. 80 процента от хората четат само заглавията на новината. 

Цялото интервю с Жюстин Томс чуйте в звуковия файл:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна