Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и синдикати против връщане на учениците в клас

Родители и синдикати са категорично против идеята за връщане на учениците в клас преди края на учебната година. Подобна възможност лансира премиерът Бойко Борисов по отношение на учениците в 7 и 12 клас, които според него е важно да завършат училище в класните стаи, защото след това им предстои кандидатстване за прием в гимназии и висши училища.

В онлайн петиция, получила над 3000 подписа подкрепа, родители посочват, че връщането на учениците в клас би застрашило сериозно тяхното здраве и това на  родителите и учителите и че носенето на маска, физическата дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст, които те не могат да изпълнят.

Считаме, че  времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли практически обрича децата на заразяване, пише в петицията, която настоява учебната година да завърши дистанционно, а учениците от 7 и 12 клас да се явят в училище само в дните, когато ще се проведат техните изпити.

Така смятат и от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", според които "всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение". От там предупреждават, че много учители ще откажат да бъдат квестори, тъй като са над 55 години и попадат в рискова група по отношение на Covid-19.

От синдиката изтъкват, че няма логика при голям брой заболели да се възстановява учебен процес и питат:

"Как ще се спазва дистанция в класните стаи при 25-35 ученици в паралелка?"




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна