Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден спад на потребителското доверие във Франция

Доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната се влоши рекордно силно през април, след като властите в страната въведоха строгите мерки, целящи ограничаване на пандемията от коронавирус, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие падна през април до 95 пункта от 103 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от февруари 2019 г., като спадът на индекса с 8 пункта е най-драматичния от началото на това проучване през 1972 г. Прогнозите на финансовите пазари обаче бяха за още по-силен срив на потребителските нагласи към ниво от 87 пункта.

През април делът на домакинствата, които смятат, че е подходящ момент за големи покупки, падна съществено, като съответният индекс се понижи с цели 43 пункта до -59 пункта - най-ниско ниво от началото на проучването на Insee.

Освен това балансът на мненията на домакинствата за бъдещото им финансово състояние спадна само за месец с 15 пункта (най-рязко влошаване в историята на проучването) до -22 пункта, достигайки най-ниско ниво от май 2014 г. Индексът, измерващ финансовото им състояние в миналата, обаче се повиши до -7 от -12 пункта през март.

Балансът на мненията на френските домакинства за техния жизнен стандарт в бъдеще се срина през април с 35 пункта до -71 пункта, достигайки по този начин рекордно дъно.

Официалната статистика Insee посочи, че последното проучване е били проведено между 27 март и 18 април, когато френското население се оказа под блокада и строги карантинни мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Предишното проучване пък беше проведено, преди въведената във Франция обща карантина на 17 март, отбеляза френската статистика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна