Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Не се очаква съществено поскъпване на петрола в близко бъдеще

Русия очаква средна цена на петрола над 30 долара за барел през 2020 г.

Александър Новак, руски енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви във вторник, че намалението на производството от страна на "ОПЕК +" ще помогне за стабилизиране на световния пазар на петрол, но подчерта, че не е вероятно да има "значително" увеличаване на петролните цени в близко бъдеще.

Новак отбеляза, че пазарът на петрол ще започне постепенно да се балансира, след като през май и юни съвместното производството във формата "ОПЕК +" се намали с близо 10 млн. барела на ден, като в същото време има допълнителни съкращения и от страна на САЩ и Канада.

"Въпреки това, не трябва да очакване значително повишение на цената на барел в най-близко бъдеще поради високите запаси и почти запълнените петролни складови хранилища", предупреди той.

Директорът на департамента за петрол и газ на руското министерство на енергетиката Александър Гладков пък посочи, че средната цена на петрола през 2020 г. се очаква да бъде над 30 долара за барел.

"Тази година очакваме средната цена на петрола над $ 30 за барел, което не означава цени от $ 15 или от $ 25 за барел", заяви Гладков по време на онлайн конференция.

Цените на суровия петрол се сринаха с над 70% от началото на годината, тъй като търсенето в световен план спадна рязко след повсеместното въвеждане на ограничения за пътуване и карантина в отговор на епидемията от коронавирус.

Междувременно фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни се понижават с 16% към $10,80 за барел, след като по-рано през деня поевтиняха близо до $10 за барел. Това представлява рязко поевтиняване за втора поредна сесия на търговия и след като през миналата седмица фючърсите на WTI се сринаха с цели 32% на фона на засилващите се притеснения от скорошно запълване на глобалните петролни складови хранилища.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни обаче парираха голям част от сутрешния спад и вече се търгува с понижение от едва 1,2% към $19,75 за барел след като по-рано през деня те поевтиняха с 4% към $18,75 за барел и след като седмица по-рано те се сринаха с 23,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна