Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев и ФИВБ почетоха Тодор Симов

Тодор Симов
Снимка: Архив

Президентът Румен Радев и Международната федерация по волейбол (ФИВБ) изпратиха съболезнователни телеграми до близките на легендарния Тодор Симов. На 91 години той почина в неделя, но завинаги остана емблема на волейболното семейство.

"Драги опечалени, с прискърбие научих за кончината на легендарния състезател и треньор Тодор Симов - започва телеграмата си президентът Радев. - Прощаваме се с едно от емблематичните имена на българския спорт. Малцина са тези, които достигнаха световните върхове и като състезатели, и като треньори. Тодор Симов го направи с неподражаема страст и отдаденост на любимата игра. Той беше човек, който възпита поколения спортисти по цял свят, човек, който учеше на ценности, дисциплина и уважение както към другарите, така и към противниците. Той беше човек, който гореше в спорта, живееше за спорта и заради спорта. В изключителна скромност и трудолюбие той отдаде целия си живот на любимия спорт и остави името си завинаги в сърцата на българите. Поклон пред паметта на Тодор Симов!"

ФИВБ написа: "През 50-те години Симов беше един от най-добрите разпределители в света. Спечели приза за номер 1 на поста на световните първенства през 1952 и 1956 година. По време на тези престижни турнири той помогна на България да триумфира с трето и пето място в Москва и Париж съответно. Освен това Симов има бронзов медал и от европейско първенство през 1954 година. След невероятната си кариера той предаде своя опит и знания, тренирайки други. Води младежкия и женския национален отбор на Куба, мъжкия на България и испанския при дамите. Освен това в продължение на 10 години беше клубен треньор в Италия. Мислите и симпатиите на ФИВБ и цялото волейболно семейство са със семейството и приятелите на Тодор Симов, както и с цялата българска волейболна общественост в това трудно време."
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени