Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мутафчийски: Не става въпрос за масово връщане на ученици в клас

Проф. Венцислав Мутафчийски на брифинга за разпространение на Covid-19.
Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

33 медицински лица или почти 10% от персонала в болницата във Видин са позитивни за Covid-19, което може да доведе до проблем в обслужването на населението. Това каза ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос

„Доколкото ми е известно, вчера е изпратено писмо от министъра на здравеопазването до болници в района, както и в страната, за набиране на доброволци, които да заминат за обслужване на болницата във Видин“, добави той по темата с дефицита на лекари във Видин. 

До момента в щаба не е постъпвало искане за изследване на свещенослужители, каза д-р Ангел Кунчев.

„От епидемиологична гледна точка, не мисля, че има някакво особено основание да обследваме тази група, защото благодарение на предварителните уговорки и създадената организация там нямаше струпване по време на празниците и не се получи по-рискова атмосфера“.

За връщането на част от учениците в клас

„Вчера имахме три разговора с министъра на образованието във връзка с постъпили много запитвания от родители и от ученици. Засега изкристализира общото мнение, че към края на май ще бъде дадена възможност за полагане на изпитите на учениците в седми клас и на матурите. Не става въпрос за масово връщане на ученици в клас“, каза ген. Мутафчийски.

В дома за възрастни в Гара Орешец ситуацията е непроменена – 8 заразени и 4 хоспитализирани. От 16 души персонал трима са дали положителни проби. Имало обаче „неразбиране от местната власт в лицето на кмета“ заявиха от щаба. Причината е че той настоява хората от дома, които са заразени, да влязат в болница, въпреки че нямат симптоми. Общопрактикуващият лекар е прегледал всички в дома и заключението му е, че в момента никой от тях не се нуждае от болнично лечение

Относно твърденията, че лекарство против артрит влияе добре на пациенти с Covid-19 в тежко състояние:

„Всички лекарства, които са разрешени за употреба в страната, са налични. Включително сега има една много голяма пратка от лекарства, от антибиотици, които ще пристигнат до един или два дни“, каза ръководителят на щаба.

Защо Банско е затворено?

„Предполагам, че това не е въпрос от банскалии, защото беше тяхно настояване да остане този режим“, каза ген. Мутафчийски.

Колко брифинга ще има до края на извънредното положение:

„От три седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване… Проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме. А пък и приносителите на лоши вести ги убиват“, каза Мутафчийски.

Според него случаите на масово заразяване в производствените колективи опровергават твърденията, че българите не са податливи на заразата. Единствено може да се твърди, че смъртността е ниска, допълни той и се позова на данни на НСИ.

„До първата седмица на март смъртността, в сравнение с миналата година, беше с 10% средно седмично по-ниска за тази година. Тази тенденция се запази и във вече по-активното развитие на епидемията в България“.

Ще има ли още облекчения

„Обсъждат се много мерки, включително с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега са замрели“, каза Мутафчийски.

Нови ограничения за 1 май?

„Задаваме този въпрос и ние на правителството. Това, което в момента съществува като КПП-та и пропускателен режим – има възможност за пътуване при определени условия, няма основание да се предприемат други по-различни мерки“, допълни той.

Запитан за заплахите за живота му, за които проф. Мутафчийски сподели в интервю за "Дойче веле", той каза:

"Това е само мой проблем и ничий друг".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна