Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Ескенази

На какъв етап сме в изследванията за създаването на лекарство за Covid-19

На какъв етап сме в изследванията, които могат да ни доведат до създаването на лекарство за Covid-19? Какво означава да създадеш молекули срещу коронавируса? Пресечната точка между нуждата от финансиране и управлението на патента? Кристина Ескенази – председател на Биотехнологичен и здравен клъстер и член на УС на Клъстер Изкуствен интелект, даде повече подробности в "Нашият ден":

"Учените от нашата компания успяха да разработят строен подход към лечение на болестта през последния месец и половина. 

Това означава създаването на малки молекули, които да могат успешно да възпират възможността на Covid-19 да свързва с клетките. На този етап имаме обещаващи резултати от най-големите лаборатории в Европа и в САЩ, които показват, че нашите малки молекули са с най-голяма активност и селективност в класа си. 

Предстои тепърва да се правят изследвания, т.нар. "предклинична фаза", в която да се уточни тези лекарства и молекули как си взаимодействат – радиоактивност, токсичност и др. Един такъв етап продължава по-дълго, но поради пандемията и извънредната ситуация имаме оптимизма, че бихме могли, ако успеем да намерим финансиране, разбира се, ще можем за 8-9 месеца да имаме вече молекула, която да знаем със сигурност как работи върху животни и после да се пристъпи към тестове с хора. 

И се надяваме, че това ще бъде големият пробив, който човечеството така усилено търси

Последните проучвания сочат, че този коронавирус Covid-19 е по-различен от останалите. Той се свързва, подобно на вируса на HIV, директно с Т-клетките, т.е. с нашата имунна система."

Финансирането

"Истината е, че в Европа нещата се случват бавно и тромаво. Това не ни спря, след серия от преговори на практика напреднахме с американски инвеститори. Главният ни учен – д-р Фратев – е консултант към Фармацевтичния университет в Тексас. Той е известен български учен с опит в ин-силико дизайна и разработката на малки биологичноактивни молекули. Имаме вече проектодоговор с един от американските инвеститори. 

Много бихме искали този патент да бъде български." – категорична е Кристина Ескенази. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна