Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страни от ЕС, включително България: да не се връщат пари за авиобилети - ваучери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

12 държави от Европейския съюз, сред които и България, призоваха блока спешно да прекрати правилото авиокомпаниите да връщат пари на пасажерите за анулирани полети поради пандемията от коронавирус. Вместо това страните настояват превозвачите да дават ваучери за бъдещи пътувания, пише "Ройтерс".

Ваучерите трябва да са валидни за определен период от време и сумата по тях да се възстанови, ако те не бъдат използвани, включително при фалит на авиокомпанията. Позицията е изпратена от министрите на транспорта на Белгия, България, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия.

Според тях така ще се помогне на авиопрревозвачите с намалели приходи и ще осигури адекватно ниво на защита на потребителите.

Вчера обаче еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви на заседание на транспортната комисия на Европейския парламент, че пътниците имат право да избират дали да поискат да получат обратно сумите, които са платили за билети за неизпълнените полети, или да получат ваучери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна