Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата свикнаха с онлайн уроците, готвят се за изпити в сградите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците от седми и 12-и клас да бъдат в училищата за провеждане на изпитите, решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

От ръководители на учебни заведения в София се опитахме да разберем
как протича обучението от дистанция в електронна среда.
Срещат ли трудности преподаватели и ученици и от какво естество.

Онлайн обучението в столичното 19-о СУ „Елин Пелин“ в район „Красно село“ е започнало с пълна сила на 23 март и то се провежда с много високо качество. Обхванвати са 99% от учениците.
Това разказа пред Радио София Клара Арабаджиевадиректор на училището. 

„Започнахме подготовката и реализацията на дистанционно обучение още след като се разбра, че грипната ваканция се удължава. Така че, когато се обяви извънредното положение, ние вече бяхме готови с видеоуроци, а от няколко години имаме опит и с облачни технологии.
Първите пропуски и трудности, които срещнахме, преодоляхме още в началото за два дни. В началото, в рамките на седмица беше проведено обучение на учители и родители. “

Впечатленията на Клара Арабаджиева показват висока посещаемост на онлайн часовете, активност и ангажираност от страна на учениците. Споделените мнения на родители сочат същото.

Най-големи са били затрудненията при най-малките ученици – в I и II клас, защото са имали необходимост от родителска подкрепа.

Арабаджиева отбеляза, че вече създават организация за предстоящото изпити, като за целта се подготвят повече класни стаи, които да позволят присъствие на по-малко хора (8-9 ученици) с дистанция между тях.

Колективът на 75-о училище в кв. „Факултета“ също е посрещнал извънредното положение вече подготвен за дистанционното обучение, разказа зам.-директорът Галина Тимова. Платформата, която използват учителите, им дава възможност да преподават онлайн и да записват уроците си, а след това - да ги споделят в затворените групи на класовете.

Галина Тимова припомни, че все пак в 75-о училище се работи с деца от уязвими групи и невинаги семейството е партньор на преподавателите.Някои от фамилиите са крайно бедни и нямат нужните материални условия за онлайн обучения.

Обхващането на учениците не е достатъчно и ще се наложи провеждането на допълнителни занимания за усвояването на нужния учебен материал – след освобождаването на противоепидемиологичните мерки, каза още зам.-директорът. Очевидно ще се наложи да се учи и през лятото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени