Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо Славов: В българското законодателство орган като НОЩ не съществува

Снимка: pixabay.com

В българското законодателство орган като Националния оперативен щаб (НОЩ) не съществува. От края на февруари има вътрешна заповед на министър-председателя, който е създал нещо като работна група към него с чисто съвещателни и координиращи функции. Орган щаб не съществува, съществува междуведомствена работна група с консултативни функции“. Това коментира пред БНР адвокатът Петьо Славов.

Той поясни защо въпросът със статута на НОЩ е въпрос за отговорността за взетите и невзети мерки във връзка с извънредната ситуация.

„Органите за здравен контрол в нашата страна са главният здравен инспектор, регионалните здравни инспектори и министърът на здравеопазването, който взима решенията еднолично в конкретната ситуация. Налице е супер орган и това не е НОЩ, а министърът на здравеопазването. Отговорността медийно се прехвърли на т.нар. „щаб“ и по някакви причини той се съгласи да поеме тази морална, медийна, но не точно и юридическа отговорност“.

В предаването „Преди всички“ Славов допълни:

„До ден днешен препоръките на Щаба не сме ги видели черно на бяло, за да преценим дали мерките, взети от министъра, са обосновани от факти... Всеки административен акт трябва да съдържа мотиви, иначе е незаконосъобразен. Възможно е мотивите да са изнесени извън акта - в други цитирани документи, но не и в пресконференции. Пресконференциите не могат да играят ролята на мотиви. Това би било правен и логически абсурд“.

Петьо Славов подчерта, че не знаем какви са действителните съображения за налагането на една или друга мярка и че се създава опасност за един пинг-понг между различните институции по повод носенето на отговорност.

„Създава се една опция за хаос... Беше логично, след като се създаде този щаб, да се институционализира неговото съществуване“.

Интервюто с Петьо Славов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна