Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в Скопие разчитат позицията на България за евроинтеграцията на С. Македония

Скопие, 27 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на март първо министрите на външните работи, а после и лидерите на страните членки на Европейския съюз решиха, че Република Северна Македония и Албания са изпълнили условията и вече могат да започнат преговори за присъединяване към съюза.

Както съобщи нашето външно министерство тогава, в съответствие с приетата миналия октомври Рамкова позиция за „Разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания", България е включила в заключенията на Европейския съвет текст, който акцентира върху важността от постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение от страна на Република Северна Македония на Договора за приятелство и добросъседство като част от процеса на присъединяване.

Това се оказа изненадващо и дори скандално за политици, журналисти и други общественици в нашата съседка.

Пред БНР Мариян Николовски от македонската тв „Сител“, който през седмицата направи интервю с премиера Бойко Борисов, коментира, че то е имало голям отзвук не само в Северна Македония, но и в България.

„Бих искал да направя интервю и с президента Румен Радев, ако има такава възможност“, заяви Николовски в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„За мен бе важно, че в интервюто с Борисов не забелязах националистическа реторика, а напротив – искрени отговори“, допълни той.

От своя страна Коста Филипов, дългогодишен кореспондент за района и познавач на процесите в македонската политика, заяви, че в Скопие е имало вълнения заради съобщения на македонската опозиция в лицето на подпредседателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, че тяхното МВнР крие трите условия, които България била поставила към решението на Съвета на ЕС, с което се дава съгласие за начало на преговорите за членство с Албания и Северна Македония.

Според него това е „вътрешнополитическа работа“ за Северна Македония на фона на отложените заради карантината парламентарни избори:

„Тези три условия се знаеха много добре въз основа на рамкова позиция на правителството, на декларацията на НС…Знае се какво е особеното отношение за македонския език, знае се какво е отношението за наличието на македонско малцинство у нас, знае се и какво е притеснението, че работата на смесената комисия беше блокирана“, коментира Филипов.

Според Мариян Николовски между българския и македонския език има чувствителни разлики и ако българският обществено политически елит затвори този спор, много по-лесно ще бъдат приключени всички останали спорове.

„Аз съм песимист за възобновяването на смесената комисия“, посочи пък Филипов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна