Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 април-2 май 2020

Шуберт по "Weiße Rose"
Снимка: Фейсбук профил

С разхлабването на мерките в много страни по света екстремните спортове се завръщат в своята ествествена среда - природата.

Якоб Шуберт премина известния маршрут “Weiße Rose” 9а в родната си Австрия. Линията е изкатерена за първи път от Алекс Хубер през 1994 г. и по онова време е една от най-трудните в света. До момента беше изкатерена само от Хубер и после - от Адам Ондра, през 2008 г. Благодарение на това, че Австрия разхлаби ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, преди седмица Шуберт е направил първи опит, после е паднал от високо и след това вече е успял да премине маршрута.

29-годишният австриец ще бъде един от 32-та катерачи, които ще мерят сили при дебюта на спортното катерене на Олимпийските игри в Токио догодина.


Един от съперниците му там ще бъде чешката машина Адам Ондра, който, междувременно, също се възползва от облекчаване на мерките в Чехия и изкатери боулдъра "Iceberg" 8С в родината си. Линията е премината за първи път на 2 януари 2020 г. от сънародника му Мартин Страник.


Матилда Содерлунд

Шведката Матилда Содерлунд изкатери боулдър с категория 8В и стана петата жена в света, справила се с проблем с подобна трудност (след Josune Bereziartu, Ашима Шираиши, Ангела Айтер и Барбара Цангерл).

Боулдърът “Armstrong Assis” се намира в район близо до Стокхолм. През февруари 27-годишната Матилда изкатерва първия си боулдър 7С+ във Фонтенбло, през март - първия си 8А край Стокхолм, и сега - 8А+ и 8В. По последния е работила около месец и е направила 9 опита. Миналия октовмри шведката изкатери първия си спортен маршрут с категория 9а - във Франкенюра, Германия.

===

Втора седмица няма информация от китайска страна за експедицията на Еверест. Миналата седмица беше съобщено, че в района на Базов лагер и над него се монтират антени за 5G. Сега пък стана ясно, че освен 26-членната китайска експедиция и техническия персонал за антените, има и група от няколко десетки китайски геодезисти, които се подготвят да направят този месец точно измерване на височината на Еверест.


Уолтърс с лодката

Съвсем малко не достигна на британския приключенец Греъм Уолтърс да осъществи самостоятелно прекосяване на Атлантическия океан. След 96 дни и 5000 км в океана 72-годишният мъж беше засегнат от силни ветрове и се наложи да поиска помощ на 10 км от бреговете на Антигуа. Въпреки това, Световните рекорди “Гинес” признаха 3 рекорда на Уолътрс - за най-възрастен човек, прекосил соло Атлантичексия океан; за най-възрастен човек, прекосил соло океан изобщо; за най-възрастент човек, прекосил един и същи океан многократно. По време на плаването му са се появили редица препятствия - проблем с осветлението, нараняване на крака след падане при голяма вълна, удар на акула в лодката. Британецът започна опита си на 25 януари от Гран Канария и сега се опитва да се прибере у дома - нещо, което предивид ограниченията, заради коронавируса, може да се окаже по-сложно от самотното плаване в океана.

===

Известният плаж Бонди бийч край Сидни отново е отворен за сърфисти и плувци, след повече от месец блокада. Припичането на слънце, разходките и бягането по брега обаче остават забранени. Предстои поетапното отваряне на още австралийски плажове, като хората са призовани да продължат да спазват дистанция.

===

И предложенията ни за онлайн филми тази седмица:

1. "Chris Bonington - Life and Climbs" - за легендарния британски алпинист Крис Бонингтън;

2. "Babsi and Jacopo Send Zodiac on El Cap" - за преминаването на култовия маршрут "Зодиак" по Ел Капитан от свръзката Барбара Цангерл-Якопо Лархер.

3. "Опашката на дракона" - за първите български изкачвания на Серо торе и Пойнсенот, както и премиерната линия по иглата Ел Мочо в Патагония. 

Филмът е наличен безплатно в момента, благодарение на алпиниста Руслан Вакрилов. За да се гледа, трябва да се избере опцията RENT и да се въведете в полето DISCOUNT CODE: DRAGON. Авторът уточнява, че остава и възможността филмът да бъде закупен, за да бъдат подкрепени бъдещи подобни проекти.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!