Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП предлага до август да не бъдат намалявани капацитети на социални услуги

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

Масовото тестване в социалните домове се прави, за да направим скрининг и където има вирусоносителите, бързо да се предприемат мерки. Нямаме универсална рецепта за всяка една община или област. Във всяко населено място ситуацията е различна“. Това коментира пред БНР зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Тя подчерта, че в социалната сфера никога не е крайно достатъчно.  

„С реорганизация на конкретните социални услуги общините могат да реагират при изчерпване на капацитет. Може да се наеме допълнителен немедицински персонал в болниците и е възможно покриване на транспортни разходи при нужда. Около 200 са общините, които получиха ново финансиране от 45 млн. лева за патронажна грижа и така с допълнителните си услуги част от хората, които трябва да бъдат карантинирани, да бъдат обслужвани. Може да командироваме социални работници от една услуга в друга“, допълни Русинова в предаването „Преди всички“.

Целта на МТСП е до август да не бъдат намалявани капацитети на социални услуги и да не бъдат предприемани мерки за преструктуриране на социални услуги.

„Даваме голяма гъвкавост и на местната власт, и на социалните услуги. В тежки времена решенията обаче могат да се менят“, поясни Русинова.

Интервюто със Зорница Русинова можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!