Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Топъл обяд в извънредна ситуация” - в помощ на нуждаещите се столичани

Снимка: Pixabay

От началото на извънредното положение в София се провежда програмата “Топъл обяд в извънредна ситуация”. Целевата програма за града се осъществява от районните кметства, които до края на месец април кандидатстваха за включването си в нея. Заявленията бяха подавани към регионалната дирекция на Държавната агенция за социално подпомагане. 

Инициативата “Топъл обяд в извънредна ситуация” е част от пакета мерки за подкрепа на уязвимите граждани в условията на разпространение на Covid-19 в страната. Нейната реализация в различните райони на София вече започна.

По програмата могат да бъдат подкрепени до 170 уязвими граждани. Лица, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.

В това число влизат тези с ниски доходи, под линията на бедност, хора над 65 години - без доходи, или с доходи под линията на бедност. Хора, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях в условията на извънредното положение, както и лица с трайни физически увреждания. 

“214 общини от цялата страна заявиха желание да се включат в програмата от началото на април до 21 април, когато е крайния срок за кандидатстване. От Столичната община, районите могат да кандидатстват самостоятелно. 21 района към момента са изявили желание да реализират дейността на своята територия, 2660 потребители ще могат да получават от 4 май ежедневно супа, основно ястие и хляб в домовете си”, обяснява Анна Ангелова - началник отдел „Програмиране и подбор на операции“ към Агенция за социално подпомагане. 

“Програмата протича при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Осигурили сме маски, работни облекла и ръкавици на доставчиците. Храната се предлага в кутии за еднократна употреба. До момента са заявили желание за участие 160 лица. Район “Люлин” има готовност да обхване над 200 потребители, които имат нужда от храна, като има потенциал за включване на още граждани”, обяснява Силвия Миланова - социален експерт към столичния район “Люлин”.

Заложеният период за изпълнение на програмата “Топъл обяд в извънредна ситуация” за София и региона е до 19 юни. Стойността на проекта е малко над 5.1 млн. лв. Предстои да бъдат направени анализи от изпълнението му и да се съставят предложения за удължаване на програмата. 

Повече подробности за програмата - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.